"Planten verzorging!"

transparant545x440

Groei

Rhododendrons groeien het liefst in tuinturf met een ph van 4,5 - 5,5. Het gat waarin de Rhododendrons gepoot worden moet twee keer zo groot zijn als de dikte van de kluit, de diepte van het gat moet gelijk zijn aan de hoogte van de kluit er mag geen grond over de kluit gestrooid worden. Het gat wordt met tuinturf opgevuld. De kluit moet goed vochtig zijn als deze gepoot word, het eerste jaar moet de plant extra water hebben om goed vast te kunnen groeien. Na de groei moeten de bloemen uit de plant gehaald worden, zodat er zich meer nieuwe groeischeuten kunnen ontwikkelen.

In april en juni is het de juiste tijd om de planten te bemesten met langzaam oplosbare meststoffen.

Snoeien

De rhododendron kan goed gesnoeid worden, zodat je een mooiere bossige plant krijgt. Oudere planten kunnen tot 15cm van de grond teruggesnoeid worden, zodat hij weer overnieuw uit kan lopen.

transparant545x440
transparant545x440

Ziektes

* Cicaden 'groene sprinkhaan', Niet de cicade zelf veroorzaakt knopsterfte, maar een schimmel. De cicade (Graphocephale fennahi) maakt kleine sneetjes in de bloemknoppen om daar eieren af te kunnen zetten. Daarbij wordt een schimmel verspreid (Pycnostysanus azaleae), die via de sneetjes in de knop kan dringen. Verdere verspreiding van de infectie is te voorkomen door de aangetaste knoppen uit de rhododendrons te breken, zodra de eitjes gelegd worden (tussen half juli en eind september). Bij aanplant op grotere schaal kan chemische bestrijding plaatsvinden. De bespuiting kan het beste vroeg in de ochtend gebeuren, wanneer de cicaden nog weinig actief zijn. Omdat ze zich vooral aan de onderzijde van het blad zullen bevinden, moet vooral ook daar gespoten worden.

 

Ziektes

* Wantsen, Op de bovenkant van het blad zijn dan eerst lichte plekjes zichtbaar, die bij sterke aantasting in elkaar overvloeien en bruine vlekken vormen. Ook zijn de uitwerpselen vaak zichtbaar als zwarte puntjes. Het blad kan voortijdig afvallen. Vooral oudere planten en planten die in de zon staan (met risico van verdroging) zijn gevoelig voor aantasting door Japanse vlieg. Bestrijding vindt met name plaats tussen eind april en half juni, als de larven actief zijn. Er kan gespoten worden met verschillende chemische middelen. De behandeling zal herhaald moeten worden om ervoor te zorgen dat de later uitgekomen larven ook bereikt worden. Bij de bespuiting moet vooral aandacht besteed worden aan de onderzijde van het blad, zodat dit goed geraakt wordt

 

transparant545x440
transparant545x440

Ziektes

* Taxuskever, Vroeg in het voorjaar en vanaf eind mei tot juli zijn de larven van de kever actief in de grond, en vreten de wortels van de planten aan. Eind april of begin mei zijn soms de volwassen kevers te zien, zwart met lichtere vlekjes op de dekschilden, en ongeveer 1 cm groot. Door dat de wortels van de planten aangevreten worden zal de plant steeds slechter groeien, het blad vergeelt, schubben of naalden worden bruin en op den duur verdorren de takken en kan zelfs de hele stam stam geringd worden. De Taxuskever vreet met name halve cirkelvormige gaten vanaf de bladranden

Top Rhododendrons.

Esserbroekweg 2.

6731 DB Otterlo.

0318 - 59 17 81
06 - 20 297 849

Contact opnemen met Top Rhododendrons?

 

Wilt u meer weten of een afspraak maken om geheel vrijblijvend over uw wensen en onze mogelijkheden nader van gedachten te wisselen? Bel of mail ons. U ontvangt uiteraard zo spoedig mogelijk een reactie.

Top Rhododendrons

© Top Rhododendrons 2016